De paradox van nieuwe voornemens

Aan het begin van een nieuw jaar zijn we vaak geneigd om allemaal nieuwe voornemens en doelstellingen aan ons zelf op te leggen. In de eerste maand lukt het je nog aardig om je aan deze voornemens vast te houden. Maar… om je voornemens te realiseren, zul je ook na de 1e maand vol moeten houden en niet terugkeren in je oude (denk)patronen. Waarschijnlijk ben je een perfectionist en wil je dus alles zo goed mogelijk doen.

Totdat na de 1e maand (of misschien toch al stiekem na de 2e week) je energie en motivatie afneemt en zelfs wegzakt. Eigenlijk heb je er helemaal niet zo’n zin meer in. Waarom had je jezelf ook alweer deze voornemens voorgenomen? Je wilt liever rust en ontspanning en niet dagelijks in je hoofd bezig zijn om je doelen te behalen. Ergens vind je het ook wel weer storend dat je nu zo denkt. Als perfectionist wil je namelijk alles zo goed mogelijk doen en nu laat je het  toch zo snel afweten? “Waarom toch?” denk je bij jezelf. Anderzijds ben je misschien ook wel weer opgelucht en trots dat je een tikje rebels bent. Je hoeft toch immers ook niet altijd de lat zo hoog voor jezelf te leggen?

Ik wil je uitnodigen om een stapje terug te doen en je innerlijke gevecht te observeren. Wat merk je op in je lichaam? Word je ademhaling rustiger op het moment dat je deze onrust toestaat? Welke emoties en gedachten komen er nu in je op? Realiseer dat je hoofd nou eenmaal denkt en dat we miljoenen gedachten per dag hebben. Besef ook dat je niet je gedachten bent. Het is oké en je onrust en gedachten mogen er zijn. Haal een paar keer diep adem en stel jezelf de volgende vraag: Wat is echt belangrijk voor mij? Wat voor gevoel krijg je als je daar aan denkt? Welke sensaties merk je op in je lichaam als je denkt aan wat voor jou belangrijk is?

Ik vind het heel mooi dat je de tijd neemt om jezelf deze vraag te stellen. En dat je luistert naar je eigen intuïtie. Misschien weet je nu diep van binnen of het voorgenomen doel je echte voornemen is of dat het eigenlijk niet je grootste prioriteit heeft. En volgens mij weet jij nu ook heel goed op welke gedachten je mee wil én kunt liften en welke gedachte je de deur toe wijst.